Οστεοαρθρίτιδα Γόνατος

Η αρθρίτιδα είναι η φλεγμονή ενός ή περισσοτέρων αρθρώσεων. Ο πόνος, η παρουσία οίδημα και η δυσκαμψία είναι τα κύρια συμπτώματα της αρθρίτιδας. Οποιαδήποτε άρθρωση στο σώμα μπορεί να επηρεαστεί από τη νόσο, αλλά είναι ιδιαίτερα συχνή στο γόνατο.

Η αρθρίτιδα του γόνατος μπορεί να δυσκολέψει τον ασθενή να κάνει πολλές από τις απλές του καθημερινές δραστηριότητες, όπως είναι το περπάτημα ή ανάβαση ή κατάβαση σκαλοπατιών. Αποτελεί μια σημαντική αιτία για χαμένο χρόνο εργασίας έως και σοβαρή έκπτωση της λειτουργικότητας για πολλούς ανθρώπους.

Οι πιο συνήθεις τύποι αρθρίτιδας είναι η οστεοαρθρίτιδα και η ρευματοειδής αρθρίτιδα, αλλά υπάρχουν περισσότερες από 100 διαφορετικές μορφές. Ενώ η αρθρίτιδα είναι κυρίως μια ασθένεια ενηλίκων, ορισμένες μορφές επηρεάζουν ακόμα και τα παιδιά.

Παρόλο που δεν υπάρχει θεραπεία για αρθρίτιδα, υπάρχουν πολλές διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές για τη διαχείριση του πόνου και τη διατήρηση της ενεργητικότητας των ανθρώπων.

Οι κύριοι τύποι αρθρίτιδας που επηρεάζουν το γόνατο είναι η οστεοαρθρίτιδα, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η μετατραυματική αρθρίτιδα.

Οστεοαρθρίτιδα

Η οστεοαρθρίτιδα είναι η πιο κοινή μορφή αρθρίτιδας στο γόνατο. Είναι ένας εκφυλιστικός τύπος αρθρίτιδας που εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και στους νεότερους.

Στην οστεοαρθρίτιδα, ο χόνδρος στην άρθρωση του γονάτου φθείρεται σταδιακά με αποτέλεσμα ο προστατευτικός χώρος μεταξύ των οστών μειώνεται. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε τριβή των οστών στα οστά και να προκαλέσει την ανάπτυξη επώδυνων οστεοφύτων.

Η οστεοαρθρίτιδα αναπτύσσεται αργά και ο πόνος που προκαλεί επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου.

Ρευματοειδής αρθρίτιδα

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια χρόνια ασθένεια που προσβάλλει πολλαπλές αρθρώσεις σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένης της άρθρωσης του γόνατος. Είναι συμμετρική πάθηση, που σημαίνει ότι συνήθως επηρεάζει την ίδια άρθρωση και στις δύο πλευρές του σώματος.

Στη ρευματοειδή αρθρίτιδα η αρθρική μεμβράνη που καλύπτει την άρθρωση του γόνατος αρχίζει να διογκώνεται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τον πόνο και τη δυσκαμψία του γόνατος.

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια αυτοάνοση ασθένεια. Αυτό σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στους ιστούς του, όπως ο χόνδρος και τα συνδεσμικά στοιχεία.

Μετατραυματική αρθρίτιδα

Η μετατραυματική αρθρίτιδα είναι μια μορφή αρθρίτιδας που αναπτύσσεται μετά από τραυματισμό στο γόνατο. Για παράδειγμα, ένα ενδαρθρικό κάταγμα μπορεί να βλάψει την επιφάνεια της άρθρωσης και να οδηγήσει σε χρόνια αρθρίτιδα μετά τον τραυματισμό. Επίσης, η ύπαρξη συνδεσμικών κακώσεων μπορούν να προκαλέσουν πρόσθετη φθορά στην άρθρωση του γόνατος, η οποία με την πάροδο του χρόνου μπορεί να οδηγήσει σε αρθρίτιδα.

Συμπτώματα

Μια άρθρωση γόνατος που επηρεάζεται από αρθρίτιδα μπορεί να είναι επώδυνη και φλεγμονώδης. Γενικά, ο πόνος αναπτύσσεται βαθμιαία με την πάροδο του χρόνου, αν και είναι επίσης σε ορισμένες περιπτώσεις είναι δυνατή και η οξεία εισβολή του πόνου. Άλλα συμπτώματα που αναφέρονται είναι το οίδημα, η δυσκαμψία, η απώλεια έκτασης ή κάμψης της άρθρωσης.

Θεραπευτική αγωγή

Δεν υπάρχει θεραπεία για την αρθρίτιδα, αλλά υπάρχουν πολλές θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου και της έκπτωσης της λειτουργικότητας που μπορεί να προκαλέσει.

Μη χειρουργική θεραπεία

Όπως και με άλλες αρθριτικές καταστάσεις, η αρχική θεραπεία της αρθρίτιδας του γόνατος είναι μη χειρουργική. Ο γιατρός μπορεί να συστήσει μια σειρά επιλογών θεραπείας όπως:

1) Τροποποιήσεις του τρόπου ζωής. Μερικές αλλαγές στην καθημερινή σας ζωή μπορούν να προστατεύσουν την άρθρωση του γόνατος σας και να επιβραδύνουν την πρόοδο της αρθρίτιδας.

  • Ελαχιστοποιήστε δραστηριότητες που επιδεινώνουν την κατάσταση, όπως η ανάβαση και κατάβαση κλίμακας (σκαλοπάτια).
  • Η μετάβαση από δραστηριότητες υψηλής καταπόνησης (όπως τζόκινγκ ή τένις) σε δραστηριότητες με μικρότερες επιπτώσεις (όπως κολύμβηση).
  • Η απώλεια βάρους μπορεί να μειώσει την πίεση στην άρθρωση του γόνατος, με αποτέλεσμα τον μικρότερο πόνο και την αυξημένη λειτουργικότητα.

2) Φυσιοθεραπεία. Οι συγκεκριμένες ασκήσεις μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση του εύρους κίνησης καθώς και στην ενίσχυση των μυών στο πόδι σας. Ο γιατρός σας ή ένας φυσιοθεραπευτής μπορεί να σας βοηθήσει να αναπτύξετε ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα άσκησης που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τον τρόπο ζωής σας.

3) Άλλα διορθωτικά μέτρα. Η παγοθεραπεία και η χρήση τοπικών σκευασμάτων μπορεί να προσφέρουν κάποια ανακούφιση από τον πόνο.

4) Φάρμακα – Ενέσιμες Θεραπείες. Διάφοροι τύποι φαρμάκων είναι χρήσιμοι στη θεραπεία αρθρίτιδας του γόνατος. Επειδή οι άνθρωποι ανταποκρίνονται διαφορετικά στα φάρμακα, ο γιατρός σας θα συνεργαστεί στενά μαζί σας για να καθορίσει τα φάρμακα και τις δόσεις που είναι ασφαλείς και αποτελεσματικές για εσάς, όπως θα συζητήσει μαζί σας και τα πιθανά οφέλη από την αντιμετώπιση με ενέσιμες θεραπείες με τη χρήση κορτιζόνης ή βιολογικών παραγόντων.

Χειρουργική θεραπεία

Ο ιατρός μπορεί να συστήσει χειρουργική επέμβαση, με πιο συχνή την ολική αρθροπλαστική γόνατος, εάν ο πόνος σας από την αρθρίτιδα προκαλεί σημαντική έκπτωση της λειτουργικότητας και δεν ανακουφίζεται από μη χειρουργική θεραπεία. Όπως συμβαίνει με όλες τις χειρουργικές επεμβάσεις, εκτός από τα μεγάλα οφέλη, υπάρχουν ορισμένοι κίνδυνοι και πιθανές επιπλοκές τις οποίες ο  γιατρός θα συζητήσει μαζί σας τις πιθανές επιπλοκές πριν την επέμβαση.