Οστεοαρθρίτιδα ισχίου

Η οστεοαρθρίτιδα του ισχίου προκαλεί πόνο και δυσκαμψία. Ο ασθενής μπορεί να δυσκολεύεται να κάνει καθημερινές δραστηριότητες όπως το να δέσει τα παπούτσια του, να σηκωθεί από μια καρέκλα ή να κάνει μια σύντομη βόλτα.

Καθώς η οστεοαρθρίτιδα βαθμιαία επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου, όσο πιο γρήγορα ο ασθενής αρχίζει τη θεραπεία, τόσο πιο πιθανό είναι να μειώσει τον αντίκτυπό της στη ζωή του. Παρόλο που δεν υπάρχει θεραπεία για την οστεοαρθρίτιδα, υπάρχουν πολλές θεραπευτικές επιλογές που θα σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε τον πόνο και να παραμείνετε δραστήριοι.

Η οστεοαρθρίτιδα είναι ένας εκφυλιστικός τύπος αρθρίτιδας που εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω, αν και μπορεί να εμφανιστεί και στους νεότερους.

Στην οστεοαρθρίτιδα, ο χόνδρος στην άρθρωση του ισχίου καταστρέφεται σταδιακά με την πάροδο του χρόνου, γίνεται τραχύς και ο χώρος μεταξύ των οστών μειώνεται με αποτέλεσμα την αύξηση της μεταξύ τους τριβής και την ανάπτυξη οστεοφύτων.

Η οστεοαρθρίτιδα δεν έχει καμία συγκεκριμένη αιτία, αλλά υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που μπορεί να σας κάνουν πιο πιθανό να αναπτύξετε την ασθένεια, όπως:

  • Αυξημένη ηλικία
  • Οικογενειακό ιστορικό οστεοαρθρίτιδας
  • Προηγούμενος τραυματισμός της άρθρωσης του ισχίου
  • Παχυσαρκία
  • Μη φυσιολογικός σχηματισμός της άρθρωσης του ισχίου κατά τη γέννηση, μια κατάσταση γνωστή ως αναπτυξιακή δυσπλασία του ισχίου

Ακόμη και αν δεν έχετε κανέναν από τους παράγοντες κινδύνου που αναφέρονται παραπάνω, μπορείτε ακόμα να αναπτύξετε οστεοαρθρίτιδα.

Το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα της οστεοαρθρίτιδας του ισχίου είναι ο πόνος γύρω από την άρθρωση. Συνήθως, ο πόνος αναπτύσσεται αργά και επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου, αν και είναι επίσης δυνατή η ξαφνική εμφάνιση. Ο πόνος και η δυσκαμψία μπορεί να είναι χειρότεροι το πρωί ή μετά από δραστηριότητες. Με την πάροδο του χρόνου, τα οδυνηρά συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν πιο συχνά, μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια της ανάπαυσης ή τη νύχτα.

Θεραπευτική αγωγή

Αν και δεν υπάρχει θεραπεία για την οστεοαρθρίτιδα, υπάρχουν διάφορες επιλογές θεραπείας που θα βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου και στη βελτίωση της κινητικότητας.

Μη χειρουργική θεραπεία

Όπως και με άλλες καταστάσεις αρθρίτιδας, η πρώιμη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας του ισχίου είναι μη χειρουργική. Ο ιατρός μπορεί να συστήσει μια σειρά επιλογών θεραπείας.

1) Τροποποιήσεις του τρόπου ζωής. Ορισμένες αλλαγές στην καθημερινή σας ζωή μπορούν να προστατεύσουν την άρθρωση του ισχίου σας και να επιβραδύνουν την πρόοδο της οστεοαρθρίτιδας.

  • Ελαχιστοποίηση δραστηριοτήτων που επιδεινώνουν την κατάσταση, όπως ανάβαση ή κατάβαση κλίμακας (σκαλοπάτια).
  • Η μετάβαση από δραστηριότητες υψηλής καταπόνησης (όπως τζόκινγκ ή τένις) σε δραστηριότητες με μικρότερες επιπτώσεις (όπως κολύμβηση).
  • Η απώλεια βάρους μπορεί να μειώσει την καταπόνηση στην άρθρωση του ισχίου, με αποτέλεσμα μικρότερο πόνο και αυξημένη λειτουργικότητα.

2) Φυσιοθεραπεία. Συγκεκριμένες ασκήσεις μπορούν να σας βοηθήσουν να αυξήσετε το εύρος κίνησης καθώς και να ενισχύσετε τους μυς στο ισχίο και το πόδι σας. Ο γιατρός ή ο φυσιοθεραπευτής μπορεί να σας βοηθήσει να αναπτύξετε ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα άσκησης που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τον τρόπο ζωής σας.

Φάρμακα. Εάν ο πόνος σας επηρεάζει την καθημερινή σας ρουτίνα ή δεν ανακουφίζεται από άλλες μη χειρουργικές μεθόδους, ο γιατρός μπορεί να προτείνει φαρμακευτική αγωγή ως μέρος της θεραπείας σας.

Χειρουργική θεραπεία

Ο ιατρός μπορεί να συστήσει χειρουργική επέμβαση εάν ο πόνος σας από την αρθρίτιδα προκαλεί σημαντική έκπτωση της λειτουργικότητας και δεν ανακουφίζεται από μη χειρουργική θεραπεία. Η πιο συχνά πραγματοποιούμενη επέμβαση είναι η ολική αρθροπλαστική του ισχίου.